Virovski župnik Stjepan Ambreuš


Grob Stjepana Ambreuša prije uređenja (fotografirao Nikola Cik 2013. godine).

Župnikom u Virju u kolovozu 1843. godine postao je svećenik Stjepan Ambreuš. Od 1828. do 1843. godine bio je župnik u Goli, odnosno bio je prvi župnik novoosnovane župe u tome mjestu kamo je došao kao kapelan iz Drnja gdje je bio od 1827. godine. Na mjestu župnika u Goli naslijedio ga je dotadašnji virovski kapelan Toma Ciglarić.

U njegovo je doba sagrađena velika kapela svetog apostola Jakoba na groblju u Virju. Nabavio je zvona za župnu crkvu svetog Martina 1853. i 1859. godine, a 1863. godine novi sat. Uz to održavao je sakralne i župne objekte u Virju, postavljao raspela na raskrižjima puteva, dao je popraviti i obnoviti orgulje 1854. godine, te obojiti i pozlatiti oltare, nabavljao je novo liturgijsko ruho i drugo. Godine 1860. nabavio je Betlehem za župnu crkvu. Surađivao je s krajiškim vlastima na dobrobit župe i mjesta Virja.

Umro je u Virju 3. travnja 1866. godine u 72. godini života opskrbljen svetim sakramentima. Pokopan je sljedećeg dana pred kapelom svetog Jakoba na virovskome groblju, a nad grobom je križ s njegovim biografskim podacima.

Izvori:

Cvekan, Paškal. Virje: povijesno-kulturni prikaz postanka i razvoja mjesta i župe svetoga Martina prigodom 350. godišnjice prvog spominjanja Prodavića kao Virja. Virje, 1976.

Matične knjige rkt. župe svetog biskupa Martina u Virju

Razum, Stjepan. Vjeroispovijedi i župničke prisege Zagrebačke nadbiskupije. Zagreb: Društvo za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije Tkalčić, 2010.

Spomenica rkt. župe sveta Tri kralja u Goli

Spomenica rkt. župe svetog biskupa Martina u Virju

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine