Veliki požar u Novigradu Podravskom 1870. godine


Razglednica s motivom središta Novigrada (ustupio Leo Fel).

Veliki požar dogodio se u Novigradu Podravkom uvečer 19. lipnja 1870. godine. Na samo Tijelovo nastao je požar u glavnoj ulici nedaleko župne crkve, točnije u štaglju obitelji Štrfiček i to vjerojatno zbog neopreza. Požar je planuo između 20 i 21 sat u večer, a zaustavljen je tek pred jutro sljedećega dana. U požaru je potpuno stradalo desetak obiteljskih domaćinstava i pedesetak zgrada (kuće, štale, štagljevi, svinjci, koševi za kukuruz, ambari i drugo). Na još 3 imanja bilo je materijalne štete. Osim za svoju imovini ljudi su najviše bili zabrinuti za zgradu škole i župne crkve u čijoj je neposrednoj blizini planuo požar. S krova župne crkve padao je užareni crijep i vanjski zid su zacrnili čađa i dim, ali je ostala netaknuta vatrom.

Izvještaji o ovome požaru svjedoče o brzoj intervenciji žitelja iz susjednih podravskih naselja. Tako su u Novigrad brzo pristigli vatrogasci i vješti pojedinci s vatrogasnim štrcaljkama iz Virja, Đurđevca i Koprivnice. I u Novigradu je već tada postojala jedna vatrogasna štrcaljka, ali nije bilo sposobnih vatrogasaca. Kako bilo, vatrogasne štrcaljke bile su te noći gotovo beskorisne. Naime, kako je vladala suša, tako nije bilo dovoljno vode u bunarima i grabama kojom bi se pomoću štrcaljki gasio požar. Čini se da je upravo zbog nestašice vode materijalna šteta u Novigradu bila velika jer požar nije mogao biti pravodobno pogašen.

Ako je vjerovati kasnijim izvještajima, te noći se dogodila jedna još veća nesreća. Naime, mnogo žitelja Novigrada je u vrijeme požara bilo u Preku, odnosno na konacima preko rijeke Drave gdje su tih dana ogrinjali kukuruze. Čini se da je gore opisani požar bio doista toliko velik pa su konačari vidjeli svjetlost vatre iz Novigrada. U strahu za svoju imovinu bezobzirno su pohrlili preko rijeke Drave kako bi što prije došli u Novigrad. Panika, uzbuđenje i neoprez prouzrokovali su nesreću u kojoj se čamac na kojem je bilo previše putnika prevrnuo pri prelasku rijeke. Tada se utopilo petnaestak osoba. Ova tragedija nije zabilježena u matičnoj knjizi umrlih pa bi ovaj događaj tek trebalo ozbiljno istražiti.

Izvori:

Kolar-Dimitrijević, Mira. „Dopisi Ferde Rusana i Mihaela Slamića“, Virje na razmeđu stoljeća, zbornik 6. Virje, 2012.

Mađer, Blaž. Časti i dobru zavičaja. Zagreb, 1992. (pretisak)

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine