Svećenik Blaž Trbuljak (1867.- 1893.)


Nositelji prezimena Trbuljak živjeli su u Đurđevcu već tijekom XVIII. stoljeća. Pošto obitelj nije bila brojna, čini se da je nekoliko puta doživjela uzadruživanje, odnosno da su zetovi preuzeli prezime djevojaka iz obitelji Trbuljak i tako spasili prezime od izumiranja. Tako je bilo i s Josipom Trbuljakom rođ. Škrobot, koji se prizetio u ovu đurđevečku obitelj. Bio je to rođak znamenitog krajiškog nadučitelja Ladislava Škrobota koji je do smrti živio u kući obitelji Trbuljak u Đurđevcu.

Josip Trbuljak rođ. Škrobot i njegova supruga Katarina imali su devetero djece. Njihova obitelj bila je ugledna u Đurđevcu jer se većina muških članova bavila obrtničkim zanimanjima. To im je omogućilo da svoju djecu mogu slati na školovanje. Među njima bio je i sin Blaž koji je rođen u Đurđevcu 3. srpnja 1867. godine. Postao je svećenikom i u Đurđevcu je slavio svoju Mladu misu 2. kolovoza 1891. godine. Od rujna iste godine bio je kapelan u Taborskom gdje je ostao do proljeća 1893. godine. Naime, tada se vratio u rodni Đurđevec gdje je i umro u roditeljskoj kući 6. kolovoza 1893. godine u dobi od samo 26 godina.

Njegov mlađi brat Josip bio je učitelj u Gotalovu (1888.), te školski ravnatelj i orguljaš u Molvama (1916. – 1925.). Stariji brat Stjepan radio je kao trgovac u Đurđevcu, čiji je zet od 1911. godine bio Nikola pl. Koščec iz Svetog Ivana Zeline. Sestra Marija (1865. – 1924.) bila je udana za općinskog bilježnika i blagajnika Blaža Puškaša (1858. – 1937.)

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine