Obrtnička obitelj Šadek iz Virja


Nadgrobni spomenik nad grobnicom obitelji Šadek na virovskom groblju (snimio Nikola Cik).

Krajiška naselja kakvo je bilo Virje u prošlosti su imala veliku privlačnu moć za doseljavanje obrtnika. Jedan od takvih obrtnika koji je s područja čeških zemalja (Bohemia) u drugoj polovini XVIII. stoljeća doselio u Virje bio je krojač (lat. sartor) Vjenceslav Šadek.

On je u Virju zasnovao obitelj s domaćom djevojkom Barbarom Trnski i u tome je braku između 1777. i 1805. godine rođeno čak dvanaestero djece. Brojna djeca u obitelji Šadek vjerojatno su odraz ozbiljnog shvaćanja pronatalitetne politike u Habsburškoj Monarhiji. Osim toga, neka njihova djeca na krštenju su dobila dvostruka i neuobičajena imena za ovaj dio Podravine (primjerice Leopold). O ugledu krojača Vjenceslava Šadeka i njegove obitelji svjedoči činjenica da su im krsni kumovi bili različiti uglednici, svećenici i krajiški časnici iz Virja i okolice. Visok društveni status potvrđuje činjenica da je nekoliko članova obitelji Šadek bilo pokopano u kripti župne crkve svetog biskupa Martina u Virju. Tako je u kriptu položeno tijelo Vjenceslavovog sina Adama koji je umro 10. veljače 1815. godine. Majka Barbara Šadek umrla je 22. svibnja 1817. godine i također je pokopana u kripti župne crkve.

Krojačkim zanatom bavila su se i dvojica Vjenceslavovih sinova, već spomenuti i rano preminuli Adam, kao i Janko Šadek. Krojač Vjenceslav Šadek umro je u Virju 13. srpnja 1822. godine u 78. godini života, a njegov češko porijeklo i tada se pamtilo jer je župnik u matičnoj knjizi umrlih zapisao: Shadek Venceslaus, Vidus, Sartor, origine Bohemus.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine