Književnik Tomo Blažek (1807.-1846.)


Hrvatski književnik Tomo Blažek rođen je u Peterancu 12. ožujka 1807. godine u obitelji kaplara Mije Blažeka i njegove supruge Ane. Iako je iz matičnih knjiga jasno vidljivo da je datum rođenja bio 12. ožujka u literaturi se nerijetko navodi 7. ožujka kao Blažekov datum rođenja. U Zagrebu je studirao teologiju, no nije odlučio postati svećenikom već se posvetio studiju prava pa je kao odvjetnik radio u Zagrebu i Varaždinu.

Pisao je i objavljivao pjesme na latinskom, njemačkom i hrvatskom jeziku. Bilo je to u doba hrvatskog narodnog preporoda ili ilirskog pokreta. Njegove pjesme su rodoljubnog i domoljubnog karaktera pa ga s pravom smatramo pripadnikom hrvatskog narodnog preporoda. Bio je jedan od pravih kajkavaca koji su sudjelovali u ilirskome pokretu. Prva pjesma pod naslovom „Domorodac“ objavljena mu je u listu „Danica“ 1835. godine. S obzirom da je umro u relativno ranoj životnoj dobi od 39 godina, njegova su djela objavljena tek posmrtno i to 1848. godine u zbirci „Političke pjesme pokojnoga Tome Blažeka“.

Umro je u gradu Varaždinu 23. veljače 1846. godine. Vijest o njegovoj smrti objavljena je „Novinama horvatsko-slavonsko-dalmatinskima“ gdje je okarakteriziran kao pošten i pravedan čovjek te samozatajan, iskren i vatren domorodac. Pokopan je na groblju u Varaždinu.

 

Hrvatska enciklopedija, Leksikografski zavod Miroslav Krleža

Matična knjiga krštenih, Peteranec, 1807. godina

Matična knjiga umrlih, Varaždin, 1846. godina

Novine horvatsko-slavonsko-dalmatinske, broj 16, 25. veljače 1846.

Vončina, Josip. Štoosova jezična preobrazba

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine