Crveni križ u Đurđevcu


Prema dosadašnjim saznanjima Crveni križ u Đurđevcu prvi se put spominje 1896. godine. Virovski Podravec objavio je na svojim stranicama njegove stalne članice, a to su: Sidonija pl. Brezinšćak, Eugenija pl. Ožegović, Milka Brenner, Irena Čaćić, Marija Zrelec, Mica Kovačević, Sofija Kohn, Gisela Lichtenberg, Amalija Brumec, Olga Jačijev, Fanika Brusač. To su redom supruge tadašnjih đurđevečkih uglednika; kotarskog predstojnika, kotarskog sudca, odvjetnika, liječnika, apotekara, trgovca… O njihovim aktivnostima nema nikakvih podataka. Možemo pretpostaviti da su prikupljale novčane priloge među mjesnom gospodom. Crveni je križ došao do izražaja početkom rata 1914. godine, nakon što su počeli pristizati prvi ranjenici sa srpske fronte. Tu se članstvo posebno istaklo, kao i svi žitelji koji su zdušno pomagali ranjenike i vojnike u novcu, odjeći, hrani i drugim potrepštinama.

Tako je trgovac Stjepan Švedek već u lipnju prikupljao novčane priloge od trgovaca i obrtnika, žene su plele čarape i rukavice, a imućniji Đurđevčani prikupljali cigarete. U rujnu je na  području kotara sakupljeno 5.385 kruna. Slijedeće je godine u bolnicu Crvenoga križa u Bjelovaru pristiglo iz Đurđevca krumpira, graha, kukuruznoga i pšeničnoga brašna, kiselog kupusa, jaja i kokoši. Škole i učenici također su dali svoj doprinos. Tako je Viša pučka škola 23. svibnja 1915. godine priredila koncert čiji je prihod bio namijenjen zbrinjavanju ratnih invalida, a tijekom rata škola je priredila niz sličnih priredaba za ratnu siročad i invalide. Njima se pridružila i Niža pučka škola čiji su učenici nabrali 15 kg suhoga kupinovog lišća za potrebe liječenja, a za zimsku odjeću vojnicima prikupljeno je 190 kruna i 74 filira, dok su polaznice djevojačke škole isplele kape, rukavice, trbušnjake, obojke izimske čarape, te sašile nešto vreća za pijesak. Od 1922. godine djeluje Podmladak crvenoga križa pa se u hrvatskim školama osnivaju njegovi školski odbori. Takav odbor djelovao je i u đurđevečkoj školi, što nam potvrđuje fotografija iz 1931. godine snimljena u dvorištu Više pučke škole.

Crveni križ kao udruga djeluje u Đurđevcu od 1945. godine, odmah nakon svršetka rata. Njegovi su osnovni zadatci tada bili: „organiziranje, aktiviranje i osposobljavanje građana za čuvanje i unapređenje svojeg zdravlja i zdravlja okoline, zdravstveno prosvjećivanje, prva pomoć, higijensko-epidemiološka zaštita, dobrovoljno davanje krvi, borba protiv tuberkuloze, alkoholizma i sl.“ Crveni križ ujedno od 1953. provodi akciju dobrovoljnog davanja krvi, a od 1973. godine prikupljanja materijalnih dobara „Solidarnost na djelu“. Prema podatcima iz 1968. godine, skupština Crvenog križa u Đurđevcu brojila je 37 članova. Predsjednik je bio Ivan Dokić a tajnica Milka Markešić, koja je svoju dužnost obavljala cijeli svoj radni vijek, sve do umirovljenja. Naslijedila ju je Evica Perica, koja je 1998. godine u povodu 170. obljetnice rođenja Henryja Dunanta, osnivača Međunarodnoga Crvenog križa, napisala prigodnu knjižicu Crveni križ Grada Đurđevca kroz prošlost, u sadašnjosti i budućnosti.

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine