„Iti f selo“

Razglednica iz zbirke Martina Mahovića

U đurđevečkom kajkavskom govoru postoji zanimljiva uzrečica: Iti f selo!. Ima dvojako značenje. Prvo, pod tim se podrazumijevao svaki odlazak poslom u središte mjesta (kupovina, odlazak u općinu, na sud, u župni ured…). Starija inačica glasila je iti vu varaš. Za mlade, uglavnom momke, uzrečica je značila odlazak djevojci pod prozor, u gostionicu na druženje… Taj se odlazak odvijao samo utorkom, četvrtkom i nedjeljom. U drugom pak slučaju uzrečica predstavlja odgovor na pitanje: Kam ideš? – Idem f selo!. Time se upotrijebila da se znatiželjnika zadovolji odgovorom a da ovaj ne zna točno mjesto odlaska. Srećom, uzrečica se vrlo često i danas upotrebljava, a može se čuti i od doseljenika, pa čak i onih koji su određeno vrijeme boravili u Đurđevcu. Znali su reći da su Đurđevčani jedini građani koji „ne idu u grad nego u selo“.

Možda će Vam se svidjeti...

2 komentara

 1. Branko napisao:

  Bilo bi lijepo organizirati izlozbu starih razglednica Podravine s jednom studijom o tome kad se pojavljuju prve raglednice (dopisnice, bez fotografije, samo sa pecatom, kasnije s postanskom markicom i na kraju s fotografijom).

  • Vladimir Miholek napisao:

   U Đurđevcu je pred nekoliko godina održana izložba razglednica s motivom Đurđevca, te izdan reprint desetak sličnih razglednica u omotu, nešto slično kao suvenir. Slažem s vašim prijedlogom, ali ste ga trebali uputiti vlasnicima privatnih zbirki razglednica, kao i mjerodavnim institucijama koje bi taj projekt pokrenule. Mi njihove razglednice samo koristimo u svojim objavama, naravno, uz njihovu suglasnost.

   Vladimir Miholek

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!