Kotec je nekad bio sastavni dio seljačkoga gospodarskog dvorišta u kojem su ljudi držali svinje. Ljudi su ga smještali u dvorište u neposrednoj blizini gnojišta, ili se pak nalazio u produžetku štaglja i staje, prema vrtu. Bio je sagrađen od drva, slično kao i ostale građevine, ali manjih dimenzija. Temelj koca znao je biti postavljen na cigle ili grede tako da se nalazio na samom tlu, ili malo povišen. U njega se ulazilo na manja vrata, a mogao je ispred imati i natkriven i ograđen dio tako da su svinje za ljetnih mjeseci mogle izaći van iz koca. Tu se nalazio i drveni kopajn za napoj (ščavo) i drugu hranu. Ako je kotec bio bez natkrivenog dijela, onda su s vanjske strane, a nasuprot kopajnu unutar koca, mogli bili ugrađeni zaklopci. Zaklopac se dizao gore i tako omogućavao stavljanje hrane a da se f kotec ne mora ulaziti. Kopajn je obično bio izrađen od bagremovih dasaka. Pod u kocu (podmost) izrađivao se od debljih dasaka tako da svinje ne bi ležale na goloj zemlji, ali ne toliko zbog toga, nego zato jer bi onda izrovale sav pod. Tavan iznad koca obično je služio za spremanje kakvih predmeta, dasaka, slame i sl. Ljudi su za jačih zima radi zaštite od hladnoće cijeli kotec znali obložiti (ogatati) snopovima kukruzijna.
„Kotec“ / svinjac
Možda će Vam se svidjeti
KOMENTARI