Niše na “šantaj”


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fotografirao Marijan Slunjski.

Jedan od graditeljskih detalja na starinskim kućama svakako su niše izgrađene na sredini zabata ili šante starih zidanih kuća. Ovi poluotvori na najistaknutijem i ujedno najvišem dijelu pročelja zidanica bili su namijenjeni smještanju skulptura svetaca koje je pojedina obitelj štovala kao svoje kućne ili obiteljske zaštitnike. Bio je ovo jasan izraz privrženosti vlasnika i graditelja kuća svojoj vjeri.

Mogli bismo zaključiti da su niše za svetačke skulpture na šantaj kuća karakteristika zidanica, odnosno kuća građenih u doba kada osnovni građevinski materijal predstavlja cigla. To je doba kada nastaju vrlo bogato ukrašena pročelja kuća na kojima su svi dijelovi zidani, a ima još dosta sačuvanih primjera. Ranije su šante bile isključivo drvene i nije poznato jesu li na takvim zabatima postojale kakve niše za svetačke skulpture ili su one bile dio kućnog interijera.

Fotografirao Nikola Cik.

Većina niša na zabatima je prazna vjerojatno zato jer su svetačke skulpture bile drvene pa su stradale od atmosferilija, a isto (ali i još mnogo toga) se moglo dogoditi i sa skulpturama od drugih materijala. Čini se da su niše na šantaj ispražnjene i prije nego su zapušteni samo objekti jer nije svako doba bilo naklonjeno isticanju vjerskih obilježja. Niti jedna novija kuća nema takav graditeljski detalj pa je ovo svakako zanimljiv svjedok prošlog vremena.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine