Oružnici i žandari u Đurđevcu


Oružnici za vremena Austro-Ugarske Monarhije na hrvatskom tlu bili su pomoćni rod vojske koji je služio za održavanje javnog reda i sigurnosti. Po mogućnosti morali su preduhitriti protuzakonitosti, a ako bi se pojavile, da sve učine da se one i kazne, kao i podupirati provedbu raznih oblasnih odredbi i provoditi sve mjere koje su zakonima propisane. Oružništvo u banskoj Hrvatskoj potpadalo je pod Kraljevsko ugarsko ministarstvo za zemaljsku obranu pa je djelovalo u sklopu Kraljevskoga ugarskog hrvatsko-slavonskog oružničkoga zapovjedništva, koje je imalo stožer u Zagrebu.

Fotografiju ustupio Zdravko Šabarić

U Kraljevstvu SHS, a potom i u Kraljevini Jugoslaviji, uspostavljeno je oružništvo koje se u potpunosti naslanjalo na tradiciju i ustroj prijeratne srpske žandarmerije. Žandarmerija je bila pouzdan instrument vlasti u provođenju državnih ciljeva (centralizma, unitarizma i političke represije). U Đurđevcu je djelovala oružnička postaja na čelu s postajevodnikom i nekoliko oružnika. Prema našim saznanjima spominju se slijedeći: postajevodnici Ante Mažuran (1878.), Florijan Fonta (1886.), Vid Tuškan (1888.), Đuro Korotaj (1895. – 1903.) i Mile Busija (1906.), te oružnici Mihalj Čegel (1883.), Pavao Babić (1900.), Milan Mihalić (1903.), Petar Sedlarić (1910.) i Stjepan Tačković (1910.).

Fotografija iz zbirke Matije Vogrinčića

Njihova nam prezimena govore da nitko od njih nije bio domaći čovjek. Od žandara poznat nam je samo žandarmerijski zapovjednik Milan Madaković (1923.). U razdoblju od 1919. do 1925. godine postojale su žandarmerijske postaje u Đurđevcu, Pitomači, Virju, Molvama, Ferdinandovcu i Ždali, a vjerojatno i u Kloštru Podravskome. U kojoj je zgradi bila smještena oružnička postaja za vrijeme Austro-Ugarske, nemamo saznanja. Možda je riječ o zgradi kotarske oblasti jer se u njoj nalazio zatvor za prijestupnike. Poznato nam je tek da su žandari bili smješteni u zgradi pored kotarske oblasti (vidi fotografije).

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine