Povjesničarka prof. dr. sc. Mira Kolar-Dimitrijević


Prof. dr. sc. Mira Kolar na znanstvenom kolokviju u Đurđevcu 2017. (snimio Dušan Tončić).

Prof. dr. sc. Mira Kolar-Dimitrijević rođena je u Koprivnici 9. srpnja 1933. godine, a obitelj joj je podrijetlom dijelom iz Đurđevca. Od 1988. je redovita sveučilišna profesorica na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje je predavala gospodarsku povijesti i svjetsku povijest 20. stoljeća do odlaska u mirovinu 2003. godine. Prof. dr. sc. Mira Kolar je uvažena međunarodna stručnjakinja za ekonomsku povijest (sa sudjelovanjem na znanstvenim skupovima širom Europe) i najutjecajnija gospodarska povjesničarka u Republici Hrvatskoj.

IMG_0894
Kuća obitelji Kolar u Đurđevcu (prije rušenja fotografirao Nikola Cik).

Prof. dr. sc. Mira Kolar-Dimitrijević potomak je stare đurđevečke obitelji Kolar čija je kuća bila na današnjoj adresi u Ulici Stjepana Radića 25. Ondje su rođeni i živjeli njezini preci po očevoj strani: otac Vinko Kolar (1900.-1966.), djed Stjepan Kolar (1871.-1918.) koji je bio ugledni đurđevečki stolar i općinski vijećnik, pradjed Stjepan Kolar (1846.-1879.) i stariji naraštaji Kolarovih u XIX. i XVIII. stoljeću. Pučku školu je završila u Koprivnici, a građansku školu u Virju. Nakon završenog studija povijesti i arheologije radila je Državnom arhivu Zagreba (1960.-1964.), Arhivu Instituta za historiju radničkog pokreta (danas Hrvatskog instituta za povijest), a od 1966. je znanstvena djelatnica u Institutu za historiju radničkog pokreta (Hrvatskom institutu za povijest). Pokrenula je znanstveni časopis “Povijesni prilozi” kojem je bila prva urednica od 1982. do 1988. godine.

Prof. dr. Mira Kolar-Dimitrijević od 1975. do danas kontinuirano piše znanstvene radove o povijesti Podravine koje objavljuje u različitim časopisima i godišnjacima. Jedna je od rijetkih istraživača đurđevečke prošlosti koji osvjetljavaju život i djelovanje dr. Đure Basaričeka i prof. Viktora Pogačnika koji su bili usko vezani za Đurđevec. Osim objavljenih pedesetak znanstvenih radova o Podravini i Prigorju, a posebno se ističu radovi o znamenitim Podravcima:  Mara Matočec, Rudolf Horvat, Ferdo Rusan i drugi. Autorica je ukupno dva osnovnoškolska i dva gimnazijska udžbenika iz povijesti u kojima se pobrinula na dostojnu zastupljenost u slici i tekstu prostora podravskog kraja i njegovih značajnih ljudi.

Njen su dosadašnji rad prepoznale dvije jedinice lokalne samouprave koje su joj dodijelile javna priznanja – općina Virje (2000.) i grad Koprivnica – nagradu za životno djelo (2002.) te istu takvu nagradu Koprivničko-križevačke županije. Uz to je dobila i nagradu grada Zagreba. Godine 2017. dobila je Nagradu “Ivan Lučić” za životno djelo koju dodijeljuje Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti i Društvo za hrvatsku povjesnicu. Iste godine proglašena je počasnom građankom grada Koprivnice. Njoj samoj u čast su izdana dva zbornika radova (povodom 70. i 80. obljetnice života). Nažalost, još samo u Gradu Đurđevcu nije prepoznat značaj prof. dr. sc. Mire Kolar-Dimitrijević u hrvatskoj znanosti. Prof. dr. sc. Mira Kolar-Dimitrijević se ne srami svojeg podravskog podrijetla, dapače, ponosi se njime što dokazuje njezin kontinuirani znanstveni interes za proučavanje prošlosti svojeg zavičaja i rad na promoviranju njegova ugleda.

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine