Glumac Zvonimir Ferenčić (1925.-1998.)


Zvonimir Ferenčić u ulozi Franca Ožbolta – Cinobera.

Iz Novigrada Podravskog potekli su mnogi ugledni i poznati pojedinci koji su na različite načine ostavili tragove u hrvatskoj povijesti. Jedan od njih je i glumac Zvonimir Ferenčić koji je većini ljudi najprepoznatljiviji po liku Franca Ožbolta – Cinobera iz popularnih televizijskih serija Mejaši i Gruntovčani čija je radnja smještena upravo u Ferenčićev zavičaj – Podravinu.

Zvonimir Ferenčić rođen je 21. veljače 1925. godine u Garešnici. Roditelji su mu bili Ivan (1897.-1965.) i Marija (1903.-1985.) Ferenčić rođ. Posavec. Ivan Ferenčić rođen je u Novigradu Podravskom u obitelji Đure (1867.-1944.) i Ane (1871.-1957.) Ferenčić rođ. Trnski. Tako je Zvonimir Ferenčić po očevoj lozi direktno povezan s Novigradom Podravskim.

Profesionalnu glumačku karijeru Ferenčić je započeo u Beogradu gdje je 1952. godine diplomirao na Akademiji za pozorišnu umetnost. Od 1957. godine bio je član Dramskog kazališta “Gavella”. Iako ga danas većina publike pamti po glavnim ulogama u Mejašima i Gruntovčanima, Ferenčić je igrao zapažene uloge na kazališnim daskama. Među najvažnijim ulogama treba istaknuti interpretacije likova iz klasičnih djela kao što su Shakespeareov Hamlet i Sofoklov Kralj Edip. Osim toga igrao je i lik Ive iz djela Slavka Kolara Svoga tela gospodar.

Glumac Zvonimir Ferenčić umro je u Zagrebu 8. listopada 1998. godine. Pokopan je na groblju Mirogoj gdje mu je i supruga Marija (umrla 2011. godine), roditelji Ivan i Marija, te sin Damir Ferenčić (umro 2014. godine).

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine