„Fašenki“


1Na sam Fašenk maskirane povorke kretale su se ulicama već od podneva. Po fašenke su išli uglavnom muški, momci posebno, a oženjeni posebno. U kolima i jašući na konjima svečano obučeni kretali su se ulicama u pratnji mužikaša. Ulice su bile krcate djecom, djevojkama, ženama i mnoštvom radoznalih. Najviše su glumili Cigane i svatovsku povorku. Kola su pretvorili u ciganske šatore, a našla se tu i mala bačvica s vinom kojim su nudili promatrače, ali ni njihova grla nisu bila suha. Momci se nisu previše maskirali, tek nešto malo šarenoga krep-papira kojim su nakitili kola, konje i svoju odjeću.2 Jedino su lica zarumenili crvenim krep-papirom ili sokom od cikle. Crnu boju pak nanosili su čađom. Poslije bi, već prema dogovoru s pojedinim kućedomaćinima, zalazili u kuće mladih djevojaka.

3
Dvije dame kao mladenci (fotografija iz zbirke Marijana Slunjskog)

Tu bi zasvirali i otplesali nekoliko plesova, negdje nakratko, a negdje čak i do pola noći. To su i djevojke jedva dočekale jer je to bila jedna od rijetkih prilika za ples i prisnije druženje s momcima. Oženjeni maskirani muškarci također su išli ulicama, ali nisu zalazili u kuće. Jedva su dočekali te dane da mogu raditi svakojake gluposti i smicalice. Bili su do te mjere obučeni i nacifrani da ih je malo tko mogao prepoznati. Izgledali su kao lopovi, skitnice ili Cigani, svi u dronjcima, staroj odjeći i namazani čađom, te takvi plašili ljude a naročito djevojke i mlade snahe. Znali su hodati na štulama, urlati, skakati i lupati u kakvo staro posuđe. Neki su znali  nositi i ulovljenog gavrana u krletki. Ako je bilo vode u mlakama na ulici ili u jarcima, onda bi udarali po vodi sa štapovima i tako ženama poprskali suknje i bijele podsuknje. Ne kaže se uzalud komu da je bedast kak noč na fašenk. Obje grupe naročito su se zadržavale na velikom raskrižjima na Peskima, Novom selu i na Ledinama. Djeca su išla po fašenke na fašensko nedelo.

7
Konačarski fašenki (fotografiju ustupio Matija Vogrinčić)

Išla su u manjim grupama od kuće do kuće po obližnjim ulicama, posebno posjećujući svoje vršnjake, kumove i rodbinu. Ona su bila maskirana na svoj način. Prilikom ophoda pjevala su razne pjesmice, npr.: Oj ti kumo tanka daj ti nama fanka, oj ti kumo debela dej ti nami seksera!. Na poklon bi dobivala fanke, jabuke, suho voće, a kod imućnijih kuća i pokoji novčić. U Đurđevcu od nekadašnjega tradicionalnog Fašenka nije ostalo skoro ništa. Jedva da je vidjeti koju dječju grupu koja obilazi kuće.

8
Konačarski fašenki (fotografiju ustupio Matija Vogrinčić)
5
Fotografiju ustupio Matija Vogrinčić
4
Svati (fotografiju ustupio Matija Vogrinčić)
 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine