Zbornik o Novigradu Podravskom „Časti i dobru zavičaja“


Naslovnica zbornika “Časti i dobru zavičaja”

Neobično velik i ambiciozan izdavački pothvat u prvoj polovini 20. stoljeća vezan za Podravinu bilo je izdavanje zbornika pod naslovom „Časti i dobru zavičaja“. Zbornik je posvećen događajima iz povijesti Novigrada Podravskom i žiteljima toga mjesta. Idejni začetnik i urednik zbornika bio je prof. Blaž Mađer (1883.-1964.) koji je ujedno bio organizator velikih kulturno-povijesnih proslava u Novigradu u kolovozu 1926. i 1927. godine. Kao nastavak tih kulturnih događanja je izdavanje prigodnog zbornika. Velika je vrijednost što je zbornik iz 1937. godine u pretisku ponovno objavljen 1992. godine.

Izdavanju zbornika prethodilo je objavljivanje publikacije pod naslovom „Za rođenu grudu“ koju su priredili rodoljubi Novigrada povodom svečanosti održane 7. i 8. kolovoza 1926. godine. To je svojevrsni program svečanosti i katalog događanja u kojem su objavljeni pozdravni govori, opis dvodnevne proslave, tekst spomenice koju su sastavili članovi Pripravnog odbora za kulturno-historijsku proslavu upravne općine Novigrad Podravski koja je postavljena u temelj spomenika na trgu u Novigradu Podravskom.

Prof. Blaž Mađer

Poslije te publikacije uslijedilo je izdavanje zbornika pod naslovom „Časti i dobru zavičaja“ kojeg je priredio prof. Blaž Mađeru Zagrebu 1937. godine. Na početku se nalazi opširni predgovor kojeg je napisao prof. Petar Grgec. Prvi dio zbornika nazvan je „Za dobro zavičaja“ i sadrži lirske opise, pa čak i stihove spjevane u čast Novigada Podravskog. Tu je opširan opis svega što se događalo na proslavi 1926. godine, objavljen je sadržaj održanih govora, pa čak i tekstovi brzojava.

Drugi dio nosi naziv „Prilozi s povijesti Komarnice i Novigrada s okolicom“ i predstavlja kronološki povijesni pregled Novigrada Podravskog. U posebnom dijelu objavljeni su biografski podaci o zaslužnicima i uglednicima koji su potekli iz Novigrada Podravskog.

Treći dio zbornika čine prilozi suradnika koji su napisali članke o različitim temama vezanim za Novigrad Podravski. Među autorima je mnogo uglednih znanstvenika i istraživača toga doba koje je prof. Blaž Mađer uspio animirati da pišu i istražuju o Novigradu Podravskom. Tako je dr. Viktor Hoffiler napisao članke o arheološkim nalazima u Novigradu Podravskom i svijećnjaku iz 18. stoljeća. Znameniti Emilije Laszowski napisao je članke o grbovima podmaršala Šimunića i Mikašinovića, a dr. Radovan Grujić pisao je o naseljavanju Srba u okolici Novigada Podravskog. Nekoliko je članaka o krajiškoj povijesti pa je tako pukovnik Mijo Janković napisao pregled povijesti Đurđevečke krajiške pukovnije. Slijede članci o sudjelovanju Đurđevečke krajiške pukovnije u bitci kod Feldkircha 1799. godine i Novigradu uoči razvojačenja Đurđevečke i Križevačke krajiške pukovnije 1869.-1871. godine čiji je autor dr. Petar Bašić. U zborniku je više članaka dr. Rudolfa Horvata i Franje Brdarića. Posebno je zanimljiv članak o pučkim popijevkama Zlatka Špoljara i narodnoj umjetnosti Franje Viktora Šignjara. Tu su i članci Krste Hegedušića i prof. Đure Szabe, te članak ostarim zadružnim kućama u Novigradu Podravskom.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine