Posjetiteljski centar Đurđevački pijesci


Najstariji poznati kartografski prikaz pijesaka iz 17. stoljeća.

U samome središtu grada Đurđevca u svibnju 2021. godine dovršeno je uređenje Posjetiteljskog centra posvećenog Đurđevačkim pijescima. Smješten je u zgradi nekadašnjeg Prekršajnog suda (Đurđevčani ovu zgradu nazivaju i starom milicijom) koja je za ovu namjenu temeljito renovirana te su sve prostorije od podruma do potkrovlja prilagođene za smještaj suvremeno opremljenog Posjetiteljskog centra. Uređenje ovog Posjetiteljskog centra još je jedan u nizu projekata s ciljem promoviranja prirodnog fenomena Đurđevačkih pijesaka.

Posjetiteljski centar sastoji se od 11 prostorija u kojima je predstavljeno sve što je vezano uz fenomen Đurđevačkih pijeska. Tako je na zanimljiv i jednostavan način predstavljana najstarija geološka prošlost Zemlje i nastanak Đurđevačkih pijesaka. U posebnom dijelu posjetitelji mogu usporediti uzorke pijeska s više pustinja u različitim dijelovima svijeta i pomoću velikih video ekrana doživjeti njihov ambijent. Velik dio postava čine prostorije u kojima je predstavljen biljni i životinjski svijet Đurđevačkih pijesaka. Jedna od prostorija posvećena je povijesti Đurđevačkih pijesaka i ondje je na moderan način prikazan suživot čovjeka i pijeska kroz povijesna razdoblja i protekla stoljeća. Tu si predmeti pronađeni na arheološkim lokalitetima smještenim na pješčanim površinama, a posjetitelji svih uzrasta mogu lako učiti pomoću zornih vremenskih lenti.

U potkrovlju Posjetiteljskog centra smješteni su uredski prostori i dvorana s pozornicom nad kojom je simulirano zvjezdano nebo. Prijemni prostori, kafić i suvenirnica uređeni su u podrumskom dijelu zgrade. Posjetiteljski centar može se iskoristiti kao polazište za daljnje istraživanje Đurđevačkih pijesaka i obilazak drugih mjesta vezanih za njih kao što je hostel na pješčanim dinama, posebni geografsko-botanički rezervat ili zoološki vrt pokraj utvrde Stari grad. Ovaj Posjetiteljski centar definitivno je najmodernije i najkvalitetnije opremljen muzejski prostor u gradu Đurđevcu i u ovome dijelu Podravine.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine