Jakuplje u Virju


IMG_3735
Pročelje kapele svetog Jakoba (fotografirao Nikola Cik).

Već stoljećima žitelji Virja na osobit način štuju svetog apostola Jakova starijeg čiji je spomendan 25. srpnja. Valja napomenuti kako se u ovome dijelu Podravine unatoč uobičajenom obliku imena Jakov koriste oblici Jakob i Jakup. Odatle i potječe naziv za spomendan ovoga sveca – Jakuplje – kako još uvijek govore starije Virovke i Virovci.

Najočitiji trag višestoljetnog štovanja svetog apostola Jakoba u Virju je kapela posvećena tome svecu na istoimenome groblju u Virju. Kapela i groblje svetog Jakoba nalaze se na maloj uzvisini u južnom dijelu naselja (u Goričkoj ulici) najmanje četiri stoljeća (koliko nam dopuštaju odrediti sačuvani povijesni izvori). Na mjestu prijašnjih drvenih kapela izgrađena je između 1845. i 1847. godine današnja zidana kapela u kojoj se nalaze barokni oltari iz 1730-ih godina. Osim glavnog oltara sv. Jakoba u kapeli su oltari Majke Božje i svetih apostola Šimuna i Jude Tadeja. U grobnicama pod oltarima u staroj kapeli su pokapani ugledni Virovci. Današnja kapela je posvećena na spomendan sv. apostola Jakoba 25. srpnja 1847. godine.

IMG_3883
Kapela svetog apostola Jakoba na istoimenom groblju u Virju (fotografirao Nikola Cik).

Duga tradicija štovanja sv. Jakoba u istoimenoj kapeli u Virju stoljećima se održavala i u nadijevanju imena dječacima rođenima u mjesecu srpnju. Naime, za razliku od drugih naselja, u Virju je vrlo često muško ime Jakob što treba zahvaliti činjenici da ondje postoji drevna kapela posvećena tome svecu. Osim u osobnim imenima utjecaj štovanja svetog Jakoba nalazimo i među virovskim prezimenima: Jakopović, Jakopec/Jakupec i Jakubin.

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine