Svatovske igre


Fotografija iz zbirke Matije Vogrinčića

Može reći tko što hoće, no ljudi na današnjim svatovima zaista se ne znaju zabaviti, osim ako za njih rezanje torte i omikavanje štripanklina s mladenkine noge predstavljaju zabavu. Spomenut ćemo neke od brojnih starih svatovskih igara, no one su se mogle igrati i na drugim okupljanjima mladih: kmrkanec, plesanje z metlom, zdenec, meseci... Kmrkanec je dobio ime po kmrkanju, odnosno glasanju neartikuliranim glasom. Igrači stoje u kolu a odabrani suigrač u sredini zavezanih očiju mora z ambrelom zakvačiti koga za vrat. Kad koga uhvati za vrat, kaže mu h-h, a uhvaćeni mu po pravilima igre mora odgovoriti na sličan način, ali često promijene glas da ga je teže prepoznati. Zato igrač s kišobranom mora odgonetnuti tko je kmrknol. Ne pogodi li tko se javio kmrkanjem, ostaje tako dugo u kolu dok koga ne otkrije tko je.

Slična je igra i plesanje z metlom. Jedan igrač također unutar kola pleše s metlom dok mužikaši sviraju polku. Nakon izvjesnog vremena igrač baci metlu i tada nastaje promjena. U tom trenutku plesači traže svoga para za ples. Tko ga ne nađe taj pleše z metlom.

Zdenec se igra tako da se u sredinu prostorije stavi stolac na koji sjedne jedna djevojka. Druga djevojka dovede dečka koji ovu upita: Kaj je s tebom? Ona na to odgovara: Opala sem v zdenec! – Kuliko metrov? Djevojka na stolcu veli da ja opala v zdenec 20, 30 ili 50 metara, a to ovisi o tome koliko joj se sviđa momak kojeg su joj doveli. Momak obično odgovori da je to malo, nakon što ona smanji broj. Nakon što se nagode o dubini, on ju mora z zdenca zleči. Koliko je metara pala toliko ju on puta mora poljubiti, uzme ju za ruku i simbolički izvuče iz bunara. Kad djevojka ustane, momak sjedne na njezino mjesto a ona ga upita: Kojo deklo očeš? On odabere jednu po volji, ona pristupi i igra se nastavlja po istom pravilu.

Za igru meseci postave se dva stolca naslonima okrenutima jedan prema drugom. Na nje sjednu momak i djevojka okrenuti leđima. Tada dežurni igrač sa strane počne nabrajati mjesece. Dok kaže, prosinec, na primjer, oni moraju okrenuti glavu u stranu. Ako okrenu glavu na istu stranu onda se morajo kušnoti. Poslije se parovi zamijene. Obično se igra na određeni broj mjeseci pa se zna dogoditi da se parovi i ne poljube ako ne pogode stranu.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine