Raspela na međama virovske župe


Raspela koja se nalaze postavljena uz prometnice potječu uglavnom iz 19. stoljeća i odraz su privrženosti ljudi nekoga kraja svojoj vjeri. Mjesta na kojima su takva raspela postavljena nisu slučajno odabrana. Najčešće je to na raskrižjima putova ili na mjestima gdje su nekada bili sakralni objekti. Manje je poznato da su raspela postavljana i na međama između susjednih župa. Takva raspela prepoznajemo po tome što su smještena na rubovima poljoprivrednih površina uz važnije putove kojima se prolazi iz jedne u drugu župu. Takva raspela nalaze se i u okolici Virja, a jedno od njih je raspelo koja se nalazi uz cestu koja povezuje Virje i Novigrad Podravski. To raspelo nalazi se na uzvišenju i primjer je tipične sakralne arhitekture iz sredine 19. stoljeća.

O tome raspelu znamo da ga je 1859. godine uz carski i kraljevski put postavio pukovnik i zapovjednik Đurđevečke graničarske pukovnije Ignac Čivić pl. Rohrski (1802.-1865.) koji je inače poznat po tome što je obnavljao ceste i utvrđivao putove na području pukovnije čiji je bio zapovjednik. Raspelo ili križno drvo svečano je blagoslovio župnik iz Đurđevca i podarhiđakon, začasni kanonik Nikola Žalec uz prisustvo mnoštva vjernika.

 
comment 

KOMENTARI

  • tiskara reply  Odgovori

    Križna dreva su osim svoje sakralne namjene obilježavale i granice do kojih su pojedina mjesta bila dužna održavati makadamsku cestu na svojem području. Takvih raspela ima dosta očuvanih od Novigrada do Suhopolja a njihovu gradnju inicirao je sam Čivić koji je obnavljao ovu prometnicu od 1852. do 1859. On je na kraju obnove dao posaditi i drvored uz ovu cestu.

    6. lipnja 2022. u 18:52

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine