Područje konaka Pavlanci u srednjem vijeku


Područje Pavlancov prvi se put spominje 1334., to jest, navodi se crkva sv. Pavla (ecclesia sancti Pauli de Desicha), a 1426. godine istoimeno selo i posjed (Zenthpal) u sklopu đurđevečkoga vlastelinstva. O njem se govori i 1439. godine kada je zapisan na čelu grupe sela koja su s njim sačinjavala poseban vesnikat (Gradec, Vrbovec, Neteč, Deče, Gorica). U ispravama ga nalazimo još nekoliko puta a 1507. godine posjed se navodi pod imenom Neche-Zenthpal. Pretpostavlja se da je prvi dio imena vjerojatno iskrivljeni naziv sela Deche (Deče), koje su ispravama često različito pisalo (Desicha, Dezka, Deiche, Decha, Decche). U popisima između 1507. i 1520. godine Sveti Pavao je ime vesnikata veličine 17-18 poreznih dimova. Posljednji put spominje se u izvještaju kraljeve komisije iz 1548. godine kao sučija Zentpal (Pavlovec), čija su sela opustošile Osmanlije a četrdesetak kmetova sklonilo se  na obalu Drave i na jedan dravski otok. Vjerojatno je ostala sačuvana samo crkva ili dio nje, pa ju je vizitator stavio na popis 1615. godine prilikom obilaska župa. Postojanje crkve u Pavlancima pribilježio je i ferdinandovečki župnik Ivan Južak u župnoj Spomenici, u koju je zapisao da se „pola sata od župne crkve u Ferdinandovcu, prema sjeverozapadu, na Pavlancima nalaze temelji crkve sv. Pavla“. Sama lokacija crkve i sela danas je nepoznata.

Da bi u potpunosti razumjeli tekst valja ukratko reći što predstavljaju pojmovi sučija (sudčija), vesnikat i porezni dim. Sučija je izraz za sudski okrug, odnosno područje na koje se proteže nadležnost nekoga suda na čelu s izabranim sucem koji je oglašavao naloge vlasti i vlastelina, raspoređivao ljude na rabotu i obavljao neke manje sudske poslove. Vesnikat je pak porezna općina unutar vlastelinstva ili posjeda. Porezni dim ili dimnica je svojevrsni porez (u novcu ili naravi) na dohodak koje je morala plaćati svaka kuća s dimnjakom.

Izvori: PAVLEŠ, Ranko. Koprivničko i đurđevečko vlastelinstvo, Koprivnica, 2001.; CVEKAN, Paškal. Ferdinandovac. Od Broda na Dravi do Ferdinandovca u močvari, Ferdinandovac, 1996.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine