Som


Som (Silurus glanis L.) je naša najveća dravska riba. Može dosegnuti i više metara dužine i težiti do nekoliko stotina kilograma. Smatraju ga kraljem dravskih dubina, ali ga nalazimo i u jezerima, ribnjacima i šljunčarama, u mulju u podvodnim jarcima i pored potopljenih stabala.  Prepoznatljiv je po dugačkim brkovima te po spljoštenim i velikim ustima sa sitnim zubima. Som je brz, silovit i grabežljiv, lovi ujutro i navečer, te za nevremena s kišom i grmljavinom. Hrani se ribama, ali i pticama na površini vode. Općenito, soma je teže uhvatiti, a pogotovo rukama jer mu koža bez ljuski i veoma skliska. Činjenica je da je njegova veličina izazivala strah među Podravcima pa su među ljudima kolale razne priče o njegovu hvatanju, često puta i pretjerane. Pojedini su tvrdili da su goleme somove konjima izvlačili iz vode, ili su pak opisivali dugotrajne borbe s njegovim izvlačenjem. Teško je reći koliko su ove priče bile istinite, ali su djelomično ipak bile stvarne, pa i zapisane.

Jednu priču, odnosno zgodu, pribilježio je Josip Tomec iz Virja krajem 19. stoljeća, koju je čuo od svoga oca: Bil je nekak z velikom vodom zaostal som v mrtvici (to je na konaku baš pred hižom), ali je najenpot počelo gosek faleti saki den. Otido na mrtvico, a z mrtvice navečer doje po jena, po dve menje. Gde so te goske? Išči, spitavaj. Nema pak nema. Tak denes, tak zutra. Em za koj den ne bomo imeli nijene goske. Onda stari z goskami i fort pazi kam goske plujo, tam i on š čonom za njimi. Ali najenpot voda zaplusne, goske vrisno i razlete se, ali je jena menje. Ve je stari videl da som lovi goske. Zutra ne puščal goske s koca, bile so cel den zaprte, a on je otišel na Viri pak je dal kovaču veliko jako vodico skovati. Dok se je vrnol onda je zabil šilka na onom mestu gde je som gosko zgrabil. Onda je na gosko svezal ono vodico, a za vodico jako dogo vože – tijam do brega – i svezal je gosko za on šilek kaj ne mogla goska drugam otiti. Na bregu je držal vože kad najenpot voda zaplusne i goska nestane. Je, ali mu se vodica zadela v požiraku. Počel je vleči a pomogla mu je i družina s konaka, se dok ga neso zvlekli. Kad merit – poldrugi klafter bil je to veliki som.

U drugoj je pak priči som uhvatio bika koji je ušao dublje u vodu ne bi li se obranio od obada. Tako je mahanjem repom lupao po vodi, što je privuklo soma. Uhvatio je bika za rep i nije ga puštao. Na to je bik ruknuo iz vode i izvukao soma na suho.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine