Blaž Lenger (1919. – 2006.)


IMG_3639
Omot jedne od gramofonskih ploča.

Blaž Lenger rođen je 6. prosinca 1919. godine u Dragancima nedaleko Podravskih Sesveta. Ljubav prema glazbi i pjevanju gajio je u rodnom zavičaju gdje je polazio školu i odrastao u krugu svoje obitelji. Vrlo rano je počeo „nastupati“ sa tadašnjim glazbenim sastavima gdje svira harmoniku, a najviše ga je ipak privlačio bajs čiji se zvuk slagao s Blaževim snažnim glasom. Nakon što se okušao u više glazbenih sastava Blaž Lenger odlučuje osnovati vlastiti sastav koji po njemu nosi naziv „Lengeri“. Sastav je doživio popularnost neobičnu za ove krajeve i za ovu vrstu glazbe. Osim mnogobrojnih nastupa (čak u televizijskim i radio emisijama) „Lengeri“ tada snimaju gramofonske ploče i kasete. „Podravino moja mila“, „Potočić maleni“, „Alaj je divan taj podravski kraj“, „Dobro jutro, moj svečaru“, „Koliko te volim“ možda su najpopularnije Lengerove izvedbe, a ništa manje atraktivne nisu ni polke „Ruža, ruža“ i „Podravska polka“.

IMG_3647
Ploča i omot ansambla Blaža Lengera.

Blaž Lenger se glazbom aktivno prestao baviti 1977. godine, no veseo duh te čist i melodičan glas nisu ga napuštali sve do smrti u 87. godini života, 26. rujna 2006. godine. Gdje se rodio i živio, tu je dočekao i kraj života i tu u miru počiva.

Povodom 100. godišnjice rođenja Blaža Lengera u Podravskom zborniku 2019. godine objavljen je prilog Dražena Nađa o Blažu Lengeru i njegovom stvaralaštvu.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine