Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta


Auschwitz-Birkenau1Svake godine obilježava se dan sjećanja na sve žrtve Holokausta (27. siječnja). Ne ćemo govoriti o brojkama mrtvih, već o jedina dva đurđevečka Židova preživjela u njemačkim logorima. To su Boris Braun, sin vlasnika paromlina i Josip Berger, vlasnik trgovine tekstilom.dsc09022

7. Boris Braun
Boris Braun

Dolaskom ustaša na vlast ubrzo su počeli progoni i hapšenja, te odvođenje Židova u logore. Braunovi su isprva imali sreću jer se Šandor, Borisov otac, uspio domoći garancije i počasnoga arijevskog prava od drugoga čovjeka NDH, Slavka Kvaternika, s kojim se poznao još od mlađih dana. Dokument garancije izdao je sam Kvaternik 27. prosinca 1941. godine. Kada je 1942. godine pao Kvaternikov utjecaj u vrhu vlasti došao je red i na Braunove. Šandor Braun uhićen je zajedno sa suprugom Elly (Elizabeta) i sinom Borisom u noći 21. listopada 1942. i zatočen do 7. svibnja 1943. godine na Savskoj cesti u Zagrebu. Nakon toga su internirani u Auschwitz gdje su pogubljeni. Srećom i spletom raznih okolnosti Boris se uspio živ vratiti iz logora. Obitelji Braun ustaška vlast oduzela je imovinu, a komunistička poslije rata nacionalizirala nekretnine.

2. Josip Berger
Josip Berger

Borisu su ostavili nešto šume na  Peskima koju je morao prodati da bi se mogao školovati. Diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu (1950.) a doktorirao 1967. godine. Od 1960. radi u Zavodu za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Zagrebu, izvanredni je profesor na fakultetu a najposlije i savezni inspektor. Doživio je duboku starost, umro je 6. listopada 2018. godine u 99. godini života.

Bergerovi su tijekom rata izbjegli u Mađarsku misleći da će kod rođaka naći spas. Tamo su uhićeni i internirani u nacistički logor Mathausen. Otac Dragutin umro je već na putu prema logoru. Josip je preživio i vratio se u Đurđevec gdje je ponovno otvorio trgovinu koja mu je 1948. nacionalizirana. Potom je određeno vrijeme bio direktor trgovačkog poduzeća Sloga a 1956. preselio se u Zagreb gdje je radio kao komercijalni direktor Tekstilnog trgovačkog poduzeća. Umro je u Zagrebu 1974. godine.

Dolje: Dvije dopisnice Braunovih upućene zetu Teodoru Durmanu u Zagrebu, koje svjedoče o posljednjim vapajima za pomoć (preslike Braunovih fotografija i dopisnica ustupio Zdravko Šabarić)

22.23.24.25.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine