Kraljev rođendan – državni blagdan

Heeresgeschichtliches Museum, Wien, Franjo Josip I.0002

Portret cara i kralja Franje Josipa I. (1830.-1916.).

U doba kada se razmišlja i raspravlja o (be)smislu državnih blagdana u našoj zemlji prisjetimo se da je u ne tako davnoj prošlosti rođendan vladara države bio državni blagdan. Mislimo, dakako, na one koji su bili kraljevskog roda. Među njima je najdugovječniji vladar bio Franjo Josip I. iz dinastije Habsburg koji je rođen 18. kolovoza 1830. godine. Zbog toga je 18. kolovoza u doba njegove vladavine od 1848. do 1916. godine u Habsburškoj Monarhiji, te kasnije Austro-Ugarskoj Monarhiji bio državni blagdan.

Takva je tradicija nastavljena i kasnije kada su Hrvatima vladali kraljevi iz drugih dinastija. Tako je od 1935. godine u Kraljevini Jugoslaviji 6. rujna bio državni blagdan jer je to bio rođendan kralja Petra II. Taj se dan obilježavao svečanim svetim misama u svim crkvama pa tako i u Đurđevcu kada su svećenik i orguljaš pjevajući molili Svevišnjeg da poživi i bdije nad Njegovim Veličanstvom Kraljem i da ne dopusti neprijatelju nikakvu rabotu protiv okrunjene glave. Za školsku djecu tom je prilikom bilo priređeno predavanje u školi.

 

Za razliku od tog doba, danas u Hrvatskoj, koja statistički gledano nije mnogo manje katolička, kršćani umjesto molitve za njih, u svakodnevnom životu najružnije proklinju političare i državne vođe koje su zahvaljujući demokratskim metodama postavili na vlast i očekuju da nam zemlja materijalno i duhovno napreduje.

Možda će Vam se svidjeti...

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!