Pil i kapela Blažene Djevice Marije Žalosne u Virju


img_0860Među rijetkim spomenicima iz XVIII. stoljeća koji su sačuvani u Podravini je pil sa skulpturom Blažene Djevice Marije Žalosne u Virju. Barokni pil nad kojim je podignuta kapela nalazi se na početku Paromlinske ulice, odnosno nedaleko željezničke postaje u Virju i uz put koji vodi prema Molvama. Bilo je to raskrižje doista važnih puteva koji su iz Virja vodili prema Molvama te prema riječnim prijelazima i mlinovima na Dravi kao i nekim konakima što je imalo veliku važnost za žitelje Virja u XVIII. i XIX. stoljeću kada je ovaj pil postavljen i obnavljan.

Spomenik se sastoji od elegantnog kamenog stupa na kojem je postavljena skulptura Blažene Djevice Marije s tijelom mrtvoga Krista u krilu, odnosno „Pieta“. Na središnjem dijelu stupa nalaze se dvije kartuše s tekstom. Na gornjoj stoji natpis: „ NA ČAST BD.MARIJI. PODIGAO N. VRAPČEVIĆ 1760.“. Na donjoj ovalnoj i novijoj kartuši stoji natpis: „PONOVILA OPĆINA VIROVSKA GOD 1876.“. Povjesničar Paškal Cvekan zapisao je da je ranije na kartuši bio tekst na latinskom jeziku koji također svjedoči o Nikoli Vrapčeviću kao graditelju pila.

img_0862Podaci zapisani na samome pilu svjedoče da je podignut 1760. godine. No, ostaje nejasno tko je bio njegov graditelj. Paškal Cvekan objašnjava da je to bio redovnik pavlin Nikola Vrapčević koji je potjecao iz Virja i ondje posjedovao ograđenu njivu (ograd) na kojoj je odlučio podići pil. Vrapčevići su doista stara virovska obitelj i u Virju je u XVIII. stoljeću živio Nikola Vrapčević koji je ondje rođen oko 1718. godine i umro 10. kolovoza 1778. godine. Bio je otac brojne obitelji i nije isključeno da je imao rođaka pavlina.

Već je 1823. godine nad pilom bila podignuta drvena nadstrešnica koja je služila kao zaštita spomenika od padalina. Po ukidanju Vojne krajine, pil je obnovila novoosnovana virovska općina, a tada je podignuta i zidana kapelica koja je obnovljena 1966. godine. Prednja strana kapelice zatvorena je širokim kovanim vratima pa je uvijek moguće vidjeti pil, iako je kapelica preniska u odnosu na visinu pila i skulpture koja je na taj način djelomično skrivena u njezinoj maloj kupoli.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine