Pesoglavec


Vjerovanje u postojanje pesoglavcov jedno je od vrlo raširenih narodnih vjerovanja u Podravini. Prema zabilježenim pričanjima pesoglavci su bili nakazne ljudske spodobe s glavom koja je nalik psećoj. To su bila zla, divlja stvorenja, neprijateljski raspoložena prema ljudima koja su hvatala i proždirala žive ljude ili dijelove njihovih tijela. Osim pseće glave s jednim okom posred čela, neki tvrde da su imali i po nekoliko životinjskih nogu.

Ovakve priče vjerojatno potječu od uspomene na prodore Tatara u naše krajeve u srednjem vijeku, a bile su prožete i podacima o načinu života ratobornih Huna, ali i Osmanlija. Mogli bismo zaključiti da su pričama o pesoglavcima Podravci stalno dozivali u svijest nesigurna doba kada su različiti neprijatelji vrebali i iznenada napadali ljude, a bili su im po izgledu i ponašanju vrlo odbojni.

Danas se je izgubilo prvotno značenje pojma pesoglavec, a pridodano mu je drugo, mnogo pitomije. Naime, često možemo čuti izjave poput ovih: „Oštrigel si se kak pesoglavec.“ ili „Sad zglediš kak pesoglavec.“ Pri tome se izraz pesoglavec pejorativno koristi za ljude vrlo kratko ošišane kose ili obrijane glave. Dakako, pri tome se aludira na ružne spodobe za psećim glavama koje su u pričama iz davnih vremena i narodnih vjerovanja naziva pesoglavcima.

(Prema katalogu: Križanec-Beganović, Danijela. Čarobna družba: vjerovanja u nadnaravna bića u Podravini. Zagreb: Etnografski muzej, 2015.)

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine