Auto-moto društvo i autoškola u Đurđevcu


Prema pisanju Andrije Turkovića u Glasu Podravine, 1959. godine krenula je s radom autoškola u Đurđevcu: „Auto-moto društvo u Đurđevcu nalazi se pred velikim zadatkom. Treba početi s radom auto-moto škola, u koju će u prvom redu polaziti omladinci predvojničke obuke Đurđevca i obližnjih komuna. Društvo je počelo sa organiziranim pripremama. Osigurane su nastavne prostorije i kancelarija. Nabavljena su nastavna sredstva za izvođenje teoretske nastave. Motor od starog automobila služit će kao poprečni presjek motora i za tu svrhu već je preuređen. Osiguran je nastavni kadar za teoretsku i praktičnu nastavu. Tokom ove jeseni predviđeno je da će se osposobiti za upravljanje motornim vozilima oko 25 omladinaca, koji će polagati ispit za A i B kategoriju. Veliku pomoć auto-školi pruža INA, koja je preko Saveza auto-moto društava Hrvatske, poslala pomoć od 600 tisuća dinara. Osim toga JNA će društvo snabdijevati sa motornim vozilima za praktičnu vožnju. Društvo će dobiti pomoć i od NOO-a Đurđevac u iznosu od 100.000 dinara. Čim stignu motorna vozila počet će sa radom prvi polaznici auto-moto škole zahvaljujući aktivnosti članova upravnog odbora Auto-moto društva Đurđevac“.

Društvo u Đurđevcu osnovala je na amaterskoj osnovi nekolicina zanesenjaka 1949. godine. U to vrijeme u mjestu je prometovalo svega desetak putničkih automobila i četrdesetak motocikala u privatnom vlasništvu. Već nakon desetak godina radilo je pet stalnih zaposlenika, djelovala je i automehaničarska radionica, a na području tadašnje đurđevečke općine, prometovalo je već 600 automobila i 1.600 motocikala. Predsjednik društva bio je Vladimir Birta a tajnik Anđelko Šostarec. Društvo je brzo napredovalo pa je 1970. godine zabilježeno da je pokrenulo autoškolu za KV i VKV vozače. Škola je organizirana u suradnji sa Saobraćajnom tehničkom školom u Zagrebu. Školovanje trajalo je šest mjeseci a koštalo je 1.800 dinara.

Izvori: Glas Podravine, god. XI, 36, 12. IX. 1959 i god. XXII, 37, 11. IX. 1970; KUDUMIJA, Mato. Đurđevac u svijetu i vremenu, Đurđevac, 1968., 176

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine