Veliki uspjeh podravskih konjogojaca 1891. godine


3
Fotografija iz zbirke Matije Vogrinčića

U Zagrebu je na izložbenom prostoru od 14. do 16. rujna 1891. godine održana Jubilarna gospodarska izložba. Među brojnim hrvatskim izlagačima našli su se i konjogojci đurđevečke Podravine, koji su polučili izvanredan uspjeh. Poznati uzgajivač konja Josip Nöthig zaslužio je počasnu diplomu 2. razreda za izložene konje, s kojom je stao uz bok najvećim hrvatskim konjogojcima; biskupu Strossmayeru, grofovima Bombellesu iz Opeke i Klenovnika i Janku barunu Vranyczanyiju.

2
Fotografija iz zbirke Matije Vogrinčića

Od ukupnoga novčanog nagradnog fonda za uzgajivače konja (170 dukata) u đurđevečki kotar otišlo je čak 120 dukata, odnosno tri četvrtine svih nagrada. Takav uspjeh Podravci poslije nikad nisu postigli. Prve dvije i najveće nagrade za trogodišnje plemenite pastuhe dobili su Antun Cik (20 dukata) i Štefo Šignjar (10 dukata) iz Virja. Kalinovčan Ignac Švedek nagrađen je sa 20 dukata za oplemenjenu kobilu, a Đurđevčan Đuro Ferenčić sa 20 dukata za kobilu sa ždrjebetom. Po deset dukata za kobilu plemenite pasmine sa ždrjebetom dobili su Đurđevčan Josip Kenđelić i Mijo Krnjak iz Kalinovca, a za plemenite kobile bez ždrjebeta Kalinovčani Ignac Švedek (20 dukata), Mijo Krnjak (4 dukata) i Ivo Cvetković iz Šemovaca (4 dukata), dok su po jedan dukat dobili Virovci Franjo Ferenčić i Martin Grgić, te Đurđevčani Stjepan Kenđelić i Đuro Matijašić. Još su izlagali Đuro Bobovčan iz Đurđevca, Stjepan Šikulec iz Virja (crna kobila engleske pasmine), Ivan Pantelić i Đuro Hoić iz Kalinovca. Ondašnje novine vrlo su pohvalno pisale o podravskim uzgajivačima 1890. i 1893. godine:

4
Fotografija iz zbirke Marijana Slunjskog

Konjogojstvo je od vajkada bilo ponos Podravine pa možemo reći i danas ustvrditi da će nam u tom pogledu jedva gdje u domovini biti premca.

Podravci su dobroćutan narod, radin i štedljiv, gaji prekrasne konje kojima se seljak štima kad ih upregne u kola. Nigdje nema tako lijepih konja.

 

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine