„Plivati po ajdine“


Svaka je uzrečica u našim podravskim kajkavskim govorima nastala na osnovu kojekakvih dogodovština, ponekad čak i smiješnih. Jedna je od njih ostala upamćena po tome kako su sesvečki dečki plivali po ajdine, odnosno po heljdi zasijanoj u polju. Ovu je zgodu zapisao Miroslav Dolenec Dravski, književnik i etnograf:

Tak so jednoga dana išli Sesvečani z goric navečer po mesečini pred jesen prek polja, a bili so malko đvrknjeni. Išli so oni tak, išli i došli do nečega beloga i vele:

            „To je Drava zišla!“

Zuli so cipele i čižme i slekli lače, zasukali gače i ajde – plivat prek vode. Zaleteli so se, skočili i onda so vidli da je to bila ajdina vu punom cvetju, koja je zgledala kak voda.

Odonda se veli za onoga koj ne zna plivati: „Plivaš kak Sesvečani po ajdine“.

Izgleda da su Sesvečani „dobar primjer“ dali i Budrovčanima, jer se ista uzrečica spominje i u Đurđevcu, ali su ovaj put plivali Budrovčani. Jedna slična dogodovština s nekoliko Đurđevčana svojevremeno se zaista odigrala na livadama Za gradom. Momci su pod dobrim „gasom“ krenuli prečicom z Dalnega kota preko šašnatih livada na Peske. Njih je umjesto ajdine dočekala niska gusta magla. No, oni su se odlučili pregaziti vodu zavrnutih nogavica, a nije isključena mogućnost da su oni jače „podgasirani“ – i zaplivali.

 

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine