Okrugljača


Spomenik dr. Đuri Basaričku u središtu Okrugljače.

U potrazi za kolonistima koji su 1920-ih godina odlazili iz Đurđevca, Ferdinandovca, Kalinovca, Molvi, Virja i drugih podravskih naselja u potrazi za boljim životom put nad je odveo u Okrugljaču. To je selo između Pitomače i Virovitice, a u neposrednoj blizini rijeke Drave. Plodna crnica, dravska ravnica, bogatstvo šuma i poljoprivredna imanja i ovdje podsjećaju na poznate konake.

Selo je osnovano tijekom procesa kolonizacije pod vodstvom znamenitog hrvatskog socijalnog radnika i političara dr. Đure Basarička (1884. – 1928.) koji je poticao ljude iz agrarno prenapučenih naselja u slabo naseljena područja gdje je bilo mnogo plodne zemlje. Tako je uz starije naselje Bušetinu nastala Okrugljača. Na isti je način nastalo i selo Korija uz glavu cestu neposredno ispred ulaza u grad u Viroviticu.

Pogled na plodna polja u Okrugljači.

Fond prezimena koja su uklesana na nadgrobnim spomenicima na pravilno uređenom groblju u Okrugljači svjedoči o porijeklu doseljenika u to selo: Balogović, Barkić, Bartolić, Bažulić, Benko, Bregovec, Boroša, Buković, Čerkez, Černeli, Čordašev, Dobrostal, Dorčec, Fučkar, Galeković, Gašparov, Gorički, Horvat, Ivšak, Jagić, Kanižaj, Koprivnjak, Korman, Kovačev, Kralj, Lebinec, Maletić, Mesarić, Petrinić, Pleško, Prevedan, Sabljak, Slaviček, Smiljanec, Šantić, Ščuka, Škrlin, Škurdija, Špoljarić, Vidak, Tkalec, Tomiša i Trezić. Na posebnom dijelu groblja su i spomenici obitelji: Bajović, Ćorović, Jegdić, Mandić, Rastović, Starović, Stojadinović i Vučurović.

U središtu naselja koje se nalazi na sjecištu pravilnih ulica u koje su poredana obiteljska imanja u Okrugljači nalazi se spomenik dr. Đuri Basaričku. Na imitaciji kamenog obeliska je Basaričkov lik i spomen – ploča koju su postavili kolonisti – žitelji Okrugljače poslije njegovog ubojstva. Tekst na spomen – ploči glasi: Obljubljenom socijalnom radniku našem kolonizatoru hrvatskom mučeniku dru Gjuri Basaričku * 13. III. 1884. – 20. VI. 1928. zahvalni kolonisti.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine