Svećenik Martin Šantuš (1809. – 1881.)


Stari nadgrobni spomenik Martina Šantuša pred kapelom sv. Jakoba.

Jedan od virovskih župnika o kojem znamo najviše podataka je svećenik Martin Šantuš koji je živio u 19. stoljeću. Rođenjem Podravec ostao je vezan za Podravinu gotovo čitavo vrijeme svoje svećeničke službe, a posljednjih 15 godina života proveo je u Virju gdje je umro i ondje se nalazi njegovo posljednje počivalište.

Martin Šantuš rođen je u Drnju 5. kolovoza 1809. godine. Od rane je mladosti bio slabog zdravlja te je to obilježilo čitav njegov život, najprije zbog toga jer je bilo upitno njegovo ređenje za svećenika, a kasnije ga je sputavalo u vršenju službe. Unatoč tome, Šantuš je bio izuzetno marljiv svećenik, požrtvovan čovjek i cijenjeni župnik. Najprije je službovao u Čađavici i Požeškim Sesvetama. Čini se da je kao mladi svećenik podržavao ideje hrvatskog narodnog preporoda kao i mnogi svećenici toga doba. U Podravini je najprije službovao kao kapelan i upravitelj župe u Kloštru Podravskom i kao kapelan u Virju. Od 1847. do 1866. godine bio je župnik u Peterancu. U ljeto 1866. godine postao je župnikom u Virju.

Novouređeni grob virovskih svećenika i župnika.

U velikoj virovskoj župni imao je mnogo posla jer je nastojao brinuti i o vjernicima i o sakralnim objektima. U njegovo doba župa je povećana jer su 1868. godine sela Šemovci i Sveta Ana iz sastava đurđevečke župe prešla u sastav župe sa središtem u Virju pa je župnik Šantuš od tada imao po dvojicu kapelana. To mu je posebno bilo važno jer u starosti bio slijep pa mu je trebala pomoć u vršenju župničke službe u kojoj je bio revan do zadnjeg dana života. Umro je u Virju na Uskrs 17. travnja 1881. godine i pokopan je dva dana kasnije na groblju pred kapelom svetog apostola Jakoba uz prisustvo mnogo svećenika i vjernika. Na mnoge je načine Martin Šantuš zadužio žitelje Virja i drugih mjesta u Podravini gdje je službovao, a i danas stoje neki sakralni objekti koje je dao podići. Njegov nadgrobni spomenik donedavno je stajao na virovskome groblju, a sada je ime župnika Martina Šantuša uklesano na novouređeni grob virovskih svećenika i župnika.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine