Božica Jelušić


 

Božica Jelušić (naslikao Zdravko Šabarić).

Poznata i ugledna književnica, publicistkinja, likovna i književna kritičarka i kulturna djelatnica Božica Jelušić rođena je 16. prosinca 1951. godine u Pitomači. Školovala se u rodnoj Pitomači, Virovitici (gimnazija) i završila je studij hrvatskog i engleskog jezika. Nositeljica je Fulbrightove stipendije. Nema književne vrste u kojoj se nije okušala (pjesme, putopisi, roman, eseji, likovne i književne kritike i drugo), kako na štokavštini tako i na voljenom kajkavskom. Bavila se novinarstvom, prevođenjem i pedagoškim radom (mnogi je pamte kao profesoricu hrvatskog i engleskog jezika).

Objavila je pedesetak knjiga, uglavnom poezije i proze. Kao što je teško na ovome mjestu nabrojiti sve nagrade kojima je za svoj rad nagrađena Božica Jelušić, tako je još teže nabrojiti sva njezina djela. Spomenimo da Božica Jelušić piše od rane mladosti, a od 1974. godine članica je Društva hrvatskih književnika (primljena je u Društvo s 23 godine). Radovima je zastupljena u relevantnim antologijama, kao i u školskim čitankama i lektiri. Autorica je nekoliko monografija.

Velik dio svojih godina, energije i sredstava uložila je u bavljenje ekologijom (pogotovo u Ekološkom društvu Đurđevac) mareći za svoj zavičaj, očuvanje njegovih prirodnih ljepota i vrijednosti, pogotovo rijeke Drave koju neizmjerno voli. Božica Jelušić neprestano i neumorno stvara; živi i radi na plemićkom imanju Barnagor u Čepelovcu i u Đurđevcu.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine