Gradsko groblje u Đurđevcu

Sl. 5.

Groblje na planu iz 1868. godine.

Današnje gradsko groblje u Đurđevcu otvoreno je 28. lipnja 1826. godine. Toga dana je arhiđakon i virovski župnik Ignac Uzorinac, zajedno s đurđevečkim župnikom Franjom Mlinkovićem, posvetio novo mjesto za ukop pokojnika u Đurđevcu. Prema matičnoj knjizi umrlih, prva osoba pokopana na novom groblju bila je 60-godišnja udovica Ana Mandić iz Đurđevca.

Otvaranjem župnog groblja na današnjoj lokaciji riješen je problem skučenosti starog groblja oko kapele svetog Lovre koje se nalazilo s desne strane ulaza u današnju Đuriševićevu ulicu. Osim na groblju svetog Lovre, Đurđevčani su tijekom XVIII. stoljeća pokapani na groblju oko kapele svete Rozalije u kvartu Brvci.

Sl. 4.

Raspelo iz 1850. godine (fotografirao Nikola Cik).

Župnik Milinković je za novo groblje pronašao pogodno mjesto na povišenom, suhom i pješčanom području dovoljno distanciranom od naselja, a opet vrlo pristupačnom. Osim toga, odabrana lokacija omogućavala je neograničeno širenje groblja što se doista i događalo u nekoliko navrata tijekom proteklih 190 godina. Detaljan pregled povijesti gradskog groblja u Đurđevcu objavio je Nikola Cik u posljednjem broju Podravskog zbornika iz 2015. godine.

Sl. 9.

Pogled na glavnu aleju (fotografirao Nikola Cik).

 

 

Možda će Vam se svidjeti...

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!