Josip Pleadin


JPJosip Pleadin rođen je 3. rujna 1958. godine u Đurđevcu te je upravo zahvaljujući njemu Đurđevec vrlo dobro poznat svim hrvatskim i brojnim inozemnim esperantistima. Naime, Pleadin se od 1977. godine aktivno bavi esperantom, a iz njegovog su izdavačkog poduzeća „Grafokom“, između ostalog, izašle i brojne esperantske publikacije.

Od mnoštva njegovih postignuća nabrojit ćemo samo neke: rad u „Međunarodnom centru za usluge u kulturi“ u Zagrebu, osnivanje esperantskog kluba u Đurđevcu, istraživanje povijesti esperanta, vođenje tečajeva, organiziranje kongresa i susreta, uređivanje i izdavanje časopisa,  prevođenje na esperanto (Šenoa, Krleža, Lovrak, Karlovčan, Sekelj…), autorstvo knjiga o biografijama esperantista i pisaca, suautorstvo rječnika „10.000 vortoj“ i osnivanje Dokumentacijskog esperantskog centra u Đurđevcu.

Posebno ističemo nagrade Svjetskog esperantskog saveza: drugu i treću nagradu za izvornu poeziju na esperantu za 2010. godinu te nagradu za izdavanje knjige Tibora Sekelja „Padma, la eta dancistino“, koja je proglašena najboljom dječjom knjigom za 2013. godinu.

(Autorica teksta: Mihaela Cik)

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine