Đurđevčani na ruskom bojištu u Drugome svjetskom ratu


1Hrvatska 369. pojačana pješačka pukovnija borila se na ruskom bojištu u sastavu njemačke vojske, odnosno Grupe armija Jug. Pukovnija je svoj tragičan borbeni put završila u ruševinama Staljingrada. Brojila je 3.865 pripadnika, a kroz nju je prošlo oko 5.000 vojnika. U ruskom zarobljeništvu završilo je 715 pripadnika pukovnije, a poginulo ih je i nestalo 935.

2
Grb pukovnije koji su vojnici nosili na rukavu vojničke bluze

Sa sigurnošću možemo potvrditi da su na popisu poginulih i dva Đurđevčana, a njihovu smrt na bojištu evidentirao je đurđevečki župnik u crkvenoj matičnoj knjizi. To su Andrija Horvat, rođen 9. studenog 1911., poginuo na Donu 10. srpnja 1942. godine, te Martin Roštan rođen 21. listopada 1914., koji je poginuo kod Staljingrada 28. rujna. 1942. godine.

Koliko se ukupno Đurđevčana borilo u sastavu pukovnije, nije nam poznato. Zna se samo za Ivana Kolara (1913. – 1997.), koji je kao kovač i potkivač brinuo o konjima topničke bitnice. Imao je sreće jer nije sudjelovao u direktnoj borbi sve do Staljingrada.

3
Značka pukovnije koju su vojnici nosili na džepu

Zanimljivo je da mu je sreća bila naklonjena još dva puta. Prvi put dok je bio ranjen i maknut u pozadinu, a treći put dok je čekao evakuaciju transportnim avionom iz ruskog okruženja. Tada se uspio ukrcati u posljednji avion koji je prevozio ranjenike samo zbog toga jer je bio ranjen u nogu od krhotine granate. Sreća je bila u tome što su prednost prilikom ukrcavanja imali samo oni ranjenici koji su mogli sjediti, dok su svi ležeći ranjenici ostali u okruženju te se smrzli od velike hladnoće ili su ih ubili ruski vojnici.

5Jedan od pripadnika pukovnije bio je i satnik Jakob Tkalčec iz Virja, rođen 12. srpnja 1901. godine, koji je dobro govorio njemački. Tkalčec je stupio u pukovniju 3. srpnja 1941. godine kao zapovjednik 5. satnije. Zbog čestog obolijevanja napustio je rusko bojište 14. ožujka 1942. godine, a nadalje je sudjelovao u borbama u Hrvatskoj u sklopu 2. i 9. gorske pukovnije. Čin bojnika stekao je 14. srpnja 1944. godine. Otpušten je iz oružanih snaga NDH 1945. godine, također zbog bolesti.

Prema priloženoj fotografiji pripadnik pukovnije bio je i Mijo Pantelić iz Kalinovca, što potvrđuje njegova značka pukovnije pričvršćena na lijevome džepu vojničke bluze.

6
Satnik Jakob Tkalčec iz Virja
7
Mijo Pantelić iz Kalinovca http://www.kalinovac.hr/images/stari%20zapisi/Vojnici%20i%20uniforme.pdf
 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine