Petar Frančina (1899. – 1943.)


IMG_6228
Nadgrobni spomenik Petra i Mare Frančina na gradskom groblju u Đurđevcu (fotografirao Nikola Cik).

Današnja Ulica bana Jelačića u Đurđevcu je do posljednjih promjena naziva ulica nosila ime Petra Frančine. Zato treba podsjetiti tko je bio čovjek po kojem se nazivala jedna đurđevečka ulica. Petar Frančina rođen je u Đurđevcu 11. siječnja 1899. godine u seljačkoj obitelji Đure i Marije Frančina rođ. Fuček koji su imali sedmero djece (troje je umrlo u vrlo ranoj dobi). Oženio se 1920. godine Marijom Turbelija i iste godine im se rodila kćerka Barica. Pripadao je mladim naprednim ratarima i stočarima koji su bili naklonjeni Hrvatskoj pučkoj seljačkoj stranci braće Radić. Iskazivao je otpor tadašnjem jugoslavenskom režimu prkoseći predstavnicima takve vlasti u rodnom Đurđevcu. Zbog isticanja hrvatske trobojnice prigodom obljetnica pogibije Stjepana Radića sjedio je kotarskom zatvoru.

Godine 1935. došlo je do rascjepa u lokalnom HSS-u kada je dio seljaka napustio Mačekovu politiku i okupili se u ogranak Seljačke sloge među kojima je bio i Frančina. Uskoro je prihvatio nove ideje i bio toliko angažiran da je 1941. godine učlanjen u Partiju. U lipnju 1941. godine bio je uhićen s grupom komunista, ali su uskoro pušteni na slobodu. Bio je vrlo aktivan u NOP-u i u srpnju 1943. godine postao je prvim predsjednikom kotarskog NOO-a u Đurđevcu, a za dva mjeseca i predsjednik Okružnog NOO-a Bjelovar.

Ujesen 1943. godine je uhićen i utamničen u zatvoru u Bjelovaru. Glavnu ulogu u uhićenju imao je odvjetnik i veliki župan Vladimir Sabolić. Ondje je tjednima bio mučen i zlostavljan, a u prosincu 1943. godine ubijen (to je vjerojatno bilo 21. prosinca). Njegovi posmrtni ostaci preneseni su na groblje u Đurđevcu.

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine