Stanje kriminaliteta u Podravini iz 1930. godine


Razglednica Virja.

Povjesničar Vladimir Šadek u svojoj je knjizi o Molvarskoj Podravini predstavio mjesečne izvještaje o stanju javne uprave u Kotaru Đurđevec iz doba Kraljevine Jugoslavije, točnije od 1929. do 1934. godine. U takvim su izvještajima opisani svi važniji događaji u naseljima u ovome dijelu Podravine s posebnim osvrtom na političke događaje i stanje kriminaliteta.

Tako doznajemo „kako je 24. veljače 1930. godine Martin Kovačić iz Virja u alkoholiziranom stanju nožem usmrtio susjeda Šimunić Pankarića.“ Pankarić je imao 37 godina. To nije bio jedini slučaj svađe s teškim posljedicama u Virju te zime. Naime, 29. siječnja 1930. godine Petar Močnik je „u svađi nožem udario Šimuna Hrženjaka“. Ne znamo kako je završio spomenuti Hrženjak, no znamo da je 20. veljače 1930. godine teško ozlijeđen 20-godišnji Jakob Ilijev iz Virja. Njega je ozlijedio sumještanin Ivan Ormanec.

Osim u Virju, svađa u kojoj su se mladići potukli noževima zabilježena je u Šemovcima.  Dana 12. veljače 1930. godine posvađali su se seljaci Tomo Miklić (rođen 1897. godine) i njegov sumještanin Antun Kopas. U tome sukobu nije bilo ljudskih žrtava. Prije toga, točnije 23. siječnja 1930. godine, u Ferdinandovcu su se „posvađali Petar Maletić i Petar Rođak te je Rođak teško ozlijeđen nožem.“

Uz ove nesretne događaje, tih su dana u ovome dijelu Podravine zabilježena i dva slučaja samoubojstva vješanjem. U Virju se 9. veljače 1930. godine objesio 50-godišnji Martin Šalvari, a u Suhoj Kataleni se objesio sluga Tomo Papić.

Možemo pretpostaviti da su teški uvjeti života u doba velike gospodarske krize i politička nestabilnost u Kraljevini Jugoslaviji utjecali na relativno često izbijanje svađa i sukoba među podravskim seljacima, a neke od njih potaknuli na samoubojstvo. Prema gore spomenutim izvještajima zaključujemo da im je hrabrost davalo vino, a najčešće su posezali za noževima kao oružjem.

(Prema knjizi Vladimira Šadeka „Molvarska Podravina i druge teme“ iz 2008. godine.)

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine