Stari drum u Ferdinandovcu


Stari drum (ili jednostavnije i kraće Drum) toponim je vezan za šire područje Ferdinandovca. Sam naziv potječe od pojma drum kojim se ovdje nazivao prometni put koji se proteže između današnjeg naselja Ferdinandovca i desne obale rijeke Drave.

Stari drum i nasipi uz Dravu na zemljovidu iz 18. stoljeća.

Najviše podataka o tzv. Starom drumu (tj. starom putu) do sada je objavio povjesničar Paškal Cvekan u svojoj knjizi o povijesti župe i naselja Ferdinandovca. On je nastanak toga puta smjestio u doba Vojne krajine ili granice kada su vojne postrojbe imale potrebu putovati iz Đurđevca prema rijeci Dravi, odnosno do dravskih prijelaza. U poplavnom okolišu kakav je bio onaj uz rijeku Dravu nije bilo lako sagraditi stabilan i trajan prometni put. Zato gradnju stabilnih putova u tome kraju treba povezivati s gradnjom riječnih nasipa. Tako su nasipi izgrađeni s desne strane dravskog korita ujedno imali i funkciju putova. Pritom treba znati da je njihova gradnja tijekom 18. i 19. stoljeća bio dugotrajan i mukotrpan proces.

Kada su u 19. stoljeću nasipi i putovi napokon učvršćeni uslijedilo je trajno naseljavanje dotadašnjih povremeno naseljenih konaka. Zbog toga su Podravci za one koji su svoje posjede imali uz taj stari drum govorili da žive „na Drumu“, odnosno da dolaze „z Druma“. Upotreba takvih naziva i danas je prisutna u đurđevečkom kraju.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine